Training & Workshops

Voor trainingen, workshops, spreken, advies of voorzitterschap werk ik samen met Bureau Ervaring Spreekt.

Wilt u meer informatie over één van onderstaande trainingen/workshops of de mogelijkheden om mijn expertise in te zetten binnen uw organisatie dan kunt u contact opnemen via info@ervaringspreekt.nl 

 

 

Macht & Machteloosheid

 

Macht en Machteloosheid is een training die is ontwikkeld voor professionals die werken met dwang en drang, en studenten die hier in geïnteresseerd zijn. 


Tijdens deze workshop gaan we samen ontdekken wat de gevolgen van inzet van dwang&drang is en hoe de professional hierin een gezonde verhouding kan vinden tussen de macht die hij heeft en de machteloosheid die hij voelt. 

Aan het einde van de training is:
- De professional zich bewust is van zijn eigen emoties rondom de inzet van dwang&drang;
- Weet de professional hoe hij de-escalerend kan werken door de macht- en machteloosheid van de patiënt te (h)erkennen;
- Kent de professional alternatieve opties die hij kan implementeren op de werkvloer en binnen het team om minder dwang&drang toe te hoeven passen.

Duur: 6 uur
Aantal deelnemers: Minimaal 6, maximaal 12.

Werken met ervaringskennis voor zorgprofessionals

 

Iedereen heeft een eigen rugzak vol levenservaringen. Van een relatie die uitgaat, tot het overlijden van een dierbare en wellicht zelfs wel ervaringen met een depressie of verslaving. 

Voor patiënten kan het van grote waarde zijn als deze ervaringen ingezet worden. Het zorgt ervoor dat de menselijkheid van hulpverleners zichtbaar wordt en er wederkerigheid is waardoor het vertrouwen groeit.

Aan het eind van deze training kan de hulpverlener:
- Onderscheid maken tussen ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid;
- Heeft de hulpverlener handvatten paraat hoe die eigen ervaringskennis toe kan passen in de hulpverlening;
- Kan de hulpverlener ervaringskennis bespreekbaar maken binnen het team.

 

Duur: 4 uur
Aantal deelnemers: Minimaal 6, maximaal 20.

Trauma sensitief werken

 

Trauma sensitief werken, we horen het steeds vaker!
Maar wat betekend trauma sensitief werken eigenlijk voor iemand die bekend is met complexe PTSS?

Dit is een op maat gemaakte training die, afhankelijk van waar hij wordt gegeven, kan worden aangepast aan de doelgroep. 

De training is bij uitstek geschikt binnen organisaties als de GGZ, een huisartsenpraktijk, het ziekenhuis, verloskundigen e.a. voor andere zorgprofessionals. 
Als wel beroepsgroepen als politie, ambulance, leraren etc. 

Tijdens deze training is er aandacht voor:
- Mogelijke triggers;
- Gaan we in gesprek over onderwerpen waar rekening mee gehouden kan worden of waar misschien bewust geen rekening mee gehouden (moet?) worden;
- Krijgt de trainee nieuwe inzichten over herstel en herstelprocessen en leert de trainee op basis van de fase van het herstelproces welke interventie ingezet kan worden;

- Gaan we in gesprek over de verschillende manieren waarop trauma zich kan uitten, hoe dit te herkennen en hoe hiermee om te gaan.

Twijfelt u of deze training geschikt is voor uw organisatie/gezelschap? Neem dan gerust contact op!

Duur & Aantal deelnemers: Op maat gemaakt

MBO/HBO/WO Studenten

Een op maat gemaakte workshop voor MBO, HBO of WO studenten?
Dat kan!

Ik maak interactieve workshops aan de hand van mijn eigen ervaringen.

Zo vertel ik o.a. over: eetstoornissen, zelfbeschadiging, suïcidaliteit, persoonlijkheidsproblematiek, trauma en dwangzorg.

Ik kan workshops interactief vormgeven of uitbreiden met diverse creatieve werkvormen die studenten zelf op een stageplek kunnen toepassen

 


Duur: Op maat gemaakt

Middelbare Scholieren

Mentale gezondheid wordt steeds beter bespreekbaar onder nieuwe generaties.

Maar niet elke jongere heeft een veilig netwerk waar die deze informatie aangereikt krijgt en op social media is er veel desinformatie te vinden. 

Ik biedt op maat gemaakte workshops voor scholieren waarin specifieke onderwerpen, interactief, bespreekbaar worden gemaakt.

Denk hierbij aan pesten, materialisme, de toekomst, emoties en mentale gezondheid in het algemeen.

 

 

Duur: Op maat gemaakt

Interactieve Workshop voor
Beleidsmakers (E.A.)

Een interactieve workshop voor hulpverleners. 
Bent u beleidsmaker, traject coach, WMO consulent of werkt u in de schuldsanering?

Deze workshop is geschikt voor u!
Met deze workshop gaat u op bezoek bij een persoon die uw cliënt had kunnen zijn. Samen met uw cliënt gaat u aan het werk zoals u dat altijd doet. 

Door deze interactieve workshop krijgt u een beeld van de multi-problematiek waar de cliënt mee te maken heeft en zo stapt u langzaam de leefwereld van de cliënt binnen.

Deze workshop is ook zeer geschikt als leerzaam teamuitje / teambuilding. 

 

Duur: 6 uur

 

Onderstaande trainingen zijn ontwikkeld door ExpEx en geef ik in samenwerking met ExpEx landelijk. Als ik zelf niet in de mogelijkheid ben één van deze trainingen/workshops te geven kan u in contact brengen met collega's die wel de mogelijkheid hebben deze workshops/trainingen aan te bieden. 

Neem voor meer informatie contact op via: info@hoopverlenen.com 

Workshop Liefdevolle en Gelijkwaardige Jeugdzorg

In samenwerking met ExpEx biedt ik de workshop Liefdevolle en Gelijkwaardige Jeugdzorg aan.


De ExpEx hebben veel verschillende hulpverleners gehad en ervaren wanneer therapeuten aansloten en verbinding ontstond.
Dit zat hem in kleine dingen die voor ons van grote betekenis zijn geweest. En vaak waren het momenten waarop hulpverleners zogenaamd buiten het zogenaamde boekje gingen. Op basis van deze goede voorbeelden geven wij onze workshop ‘Een liefdevolle en gelijkwaardige jeugdzorg, hoe dan?’.


Duur: 1 uur

Workshop Zelfbeschadiging en Suïcide

In samenwerking met ExpEx biedt ik de ExpEx workhsop Zelfbeschadiging en Suïcide aan.


ExpEx vertellen over hun eigen ervaringen met de onderwerpen zelfbeschadiging en suïcidaliteit in een interactieve voorlichting. Zij willen deze onderwerpen, waar vaak een taboe op ligt, bespreekbaar maken met de aanwezigen aan de hand van do’s en dont’s. Wat is een goede aanpak en wat juist niet? De aanwezigen kunnen ook eigen voorbeelden en dilemma’s voorleggen aan de ervaringsdeskundigen.

Duur: 1 uur

Training werken met eigen ervaring voor professionals

 

Deze training biedt hulpverleners een unieke kans om bewuster en effectiever hun eigen levenservaringen in te zetten als waardevol instrument in hun werk. Door ervaringskennis te combineren met praktijk- en wetenschappelijke kennis, versterk je jouw rol als professional en maak je jouw hulpverlening krachtiger en mensgerichter.

 

Voor wie

De training is bedoeld voor professionals binnen jeugdhulporganisaties die samenwerken in teams en/of direct contact hebben met cliënten. Deze professionals willen bewust leren hoe zij hun ervaringskennis functioneel kunnen inzetten en zijn gemotiveerd om te reflecteren, te delen, en een nieuw model van werken te omarmen.

Waarom deze training nodig is

Veel hulpverleners benutten hun eigen ervaringen onbewust in hun werk, zonder hier tijdens hun opleiding expliciet in getraind te zijn. Met deze training leer je bewust bekwaam te worden in het inzetten van jouw ervaringskennis. Dit is essentieel in een veld waar hulpverleners vaak worstelen met de balans tussen afstand en nabijheid.


De training helpt je:

Je eigen ervaringen om te buigen van kwetsbaarheid naar kracht, waardoor je effectiever kunt aansluiten bij cliënten en collega’s.

Over te stappen van het traditionele medische model naar een mensgericht model, waar oordeelloos luisteren en begrip centraal staan.

Jouw intentie en motivatie om dit werk te doen opnieuw te verbinden met de dagelijkse praktijk.


Na afloop van deze training:

  • Zet je jouw ervaringskennis bewust en effectief in als gelijkwaardige bron naast wetenschappelijke en praktijkkennis.
  • Weet je wanneer en hoe je jouw ervaringen deelt en onderbouw je dit in je werk.
  • Werk je vanuit kracht en mensgerichtheid, met meer begrip en aansluiting bij cliënten en collega’s.
  • Ervaar je dat je jezelf kunt zijn in je werk en niet alleen staat in deze manier van werken.

Hoe ziet de training eruit?

De training is opgebouwd uit vier interactieve dagen waarin jouw eigen ervaringskennis centraal staat:

  1. Kennismaken met ervaringskennis – Maak kennis met elkaar en ontdek de basis: wat zijn ervaring, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid? Reflecteer op jouw eigen ervaringen en hoe deze professioneel inzetbaar zijn.
  2. Delen en onderbouwen – Deel ervaringen in een veilige setting en leer hoe je het gebruik van ervaringskennis theoretisch onderbouwt.
  3. Praktijk en verbinding – Oefen met het inzetten van ervaringskennis in realistische situaties en verdiep je in de rollen van ervaringsdeskundigen.
  4. Van team naar organisatie – Werk aan implementatie van ervaringskennis, bespreek uitdagingen zoals stigma, en ontwikkel concrete stappen voor duurzame verandering.

    Duur: 4 dagdelen